Tips voor het vinden en verwijderen van katten urine.

Het maakt niet uit hoe netjes en zindelijk je kater of poes is, er kunnen momenten zijn dat ze besluiten om het huis te markeren met urine. Door te sproeien tegen muren of meubels of te plassen op tapijten en op andere plaatsen. 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw kat sproeit of plast in huis. Denk aan een blaasontsteking, territoriale markering of als reactie op stress. En anders dan sommige mensen denken, kunnen zowel katers als poezen sproeien, ook nadat ze gecastreerd zijn. 

Maar wat de oorzaak ook is, de geur van kattenpis in huis is niet fijn en het is dan ook belangrijk, voor zowel jou als voor de kat, dat deze plekken worden schoongemaakt. Katten hebben namelijk de neiging om steeds weer over dezelfde plek te sproeien of plassen zolang hun luchtje daar nog te vinden is. Om de heftige geur van katten urine te verwijderen, maar ook om herhaling te voorkomen, is het belangrijk dat je deze grondig schoonmaakt. Wij leggen je uit hoe je dit stap voor stap kunt aanpakken.

Ontdek de juiste plek

Als je kat in huis geplast of gesproeid heeft, zorg dan dat je het zo snel mogelijk schoonmaakt om te voorkomen dat de geur en markering intrekken in het oppervlak. Wanneer je te lang wacht zal het moeilijker zijn om de urinevlek te verwijderen. 

Als je niet zeker weet waar de urinevlek precies is (het vinden van de bron van de geur kan moeilijker zijn dan je denkt!), kun je een blacklight (UV) lamp gebruiken om de vlek te laten oplichten. Dit helpt je ook bij het vinden van oudere sporen. Ook deze moeten worden gereinigd om te voorkomen dat je kat hier nog eens overheen markeert met zijn urine.

Er zit een duidelijk verschil tussen een kat die plast en een kat die sproeit. Het verschil zit hem in de houding van je kat. Sproeien doet je kat staand met zijn staart recht omhoog. De staart trilt en hij trappelt vaak met zijn achterpootjes, waarna er urine recht naar achteren wordt gespoten. Hierbij vind je de urine meestal op verticale oppervlakken, zoals deuren, muren, meubels en gordijnen. Plassen doet je kat hurkend. De urine is dan terug te vinden op horizontale oppervlakken, zoals het tapijt, de bank of je bed.

Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen

Kies, om je kat te ontmoedigen om weer te gaan sproeien of plassen, ammoniakvrije reinigingsmiddelen. Ammoniak heeft een sterke geur die aantrekkelijk is voor katten, waardoor dit reinigingsmiddel jouw kat juist weer aanmoedigt om te urineren op deze plek! 

Gebruik in plaats daarvan schoonmaakmiddelen op basis van enzymen. Denk hierbij aan een sopje van neutrale zeep, zoals groene Biotex of groene zeep. De enzymen in deze producten breken de urinezuur af en neutraliseert de geur.

Naast de normale huishoudmiddeltjes hebben we bij 1Gezond een geurverwijderaar Kat in ons assortiment dit is een luchtverfrisser en bevat zogenaamde ‘vreetmoleculen’ voor het direct inkapselen en absorberen van ongewenste geuren. Geurverwijderaar Kat blijft tot wel 24 uur werkzaam.

Zorg ervoor dat je jouw kat in een andere ruimte zet tijdens het schoonmaken. Meteen na het schoonmaken is er een bijzonder groot risico dat jouw kat de nog natte plek weer gaat markeren. Haal je harige vriend de kamer uit voordat je hem schoonmaakt of bedek het net schoongemaakte gebied goed.

Deppen en niet wrijven!

Ongeacht waar de vlek zich bevindt, als deze vers is (of vers ingeweekt), dep de vlek altijd om zoveel mogelijk urine te verwijderen. Wrijf nooit over deze vlekken, want dit kan ervoor zorgen dat de vlek zich vastzet of inweekt. Keukenpapier en microvezel doekjes werken allebei, maar zorg ervoor dat je alles wat je wil bewaren daarna snel wast!

Oppervlakte en verschil van aanpak

De plaats van de urinevlekken en hoe oud deze zijn, hebben invloed op de manier waarop je ze behandelt. Opgedroogde vlekken, vooral op tapijt, dien je eerst te laten inweken met warm water voordat je met schoonmaakproducten aan de slag gaat. 

Omdat onze katten zich aangetrokken voelen tot verticale oppervlakken om te sproeien, kunnen er veel locaties zijn die je moet schoonmaken; van muren tot banken en zelfs gordijnen! Wasbare oppervlakken zoals gordijnen of dekens moeten in water worden uitgespoeld waarna je ze kunt wassen met een enzymreiniger. Als het materiaal wasmachine bestendig is, kan het ook helpen om wat enzymreiniger bij je normale wasproduct in de wasmachine te doen.

Zachte meubelen

Niet-wasbare zachte meubelen en tapijten kunnen lastiger te reinigen zijn. Gebruik een natzuiger om zoveel mogelijk van de vlek te verwijderen. Dep droog met keukenpapier of een microvezeldoek. Dep de urineplek daarna met warm water en producten op basis van enzymen, en laat ze hun werk doen. Ook hier zorg je dat de meubels aan de lucht drogen. 

Het is niet aan te raden om een ​​stoomreiniger te gebruiken om de geur kwijt te raken. Door de warmte van de reiniger kan de vlek dieper in de meubels dringen. Dat maakt het een stuk moeilijker om te verwijderen.

Herhalen, Herhalen, Herhalen

Helaas kunnen urinevlekken enorm krachtig en diep doorgedrongen zijn in het oppervlak. Daarom zit er soms niks anders op dan de vlek te blijven behandelen om de geur te verminderen. 

Ga vooral ook opzoek naar de oorzaak! Lees ook onze blog over het herkennen van stress bij katten.

Dit bericht is gepost in Katten. Bookmark de link.